arbetscykeln som startade i augusti 2006 fotbollströja eget namn och slutade med eliminering

Carlos Caetano Bledorn Verri kapade Brasilien till World Cup glory i USA 1994 och kommer alltid att vara en legend i sitt hemland.
Mannen, mer känd som Dunga, tog tågen som Brasilien-tränare i augusti 2006 och har nu blivit avskedad efter sitt VM-kvartsfinal nederlag till Holland.

Den fyrtiofem åriga tränaren hade en anständig start på sin ledarskapskarriär med Brasilien och vann fem av sina första sex matcher. Han hade ingen tidigare ledarskaps- eller coachningserfarenhet men tycktes avgöra väl in i rollen.

Den första turneringen som han mötte som en utmaning var 2007 Copa America. Han ledde dem till en imponerande framgång och slog Argentina 3-0 i finalen och inkluderade en anmärkningsvärd 6-1 seger över Chile under vägen.

Dunga tog sedan Brasilien genom sin VM-kvalifikationskampanj, vilket var effektivt och rimligt framgångsrikt, även om det var mindre än spektakulärt. Deras enda nederlag inträffade i Paraguay, men det var en besvikelse med Columbia, Peru, Argentina, Bolivia och Ecuador.

Den brasilianska allmänheten blev delad i sina åsikter om hur Dunga frågade sitt lag att spela. De var kompakta och svåra att slå men många trodde att han stiflade den naturliga känslan som ses i Brasiliens lag genom åren.

Confederations Cup följde 2009 och han ledde dem igen Billiga Neymar tröja Barn till turneringssucces. Bortsett från en 3-0 seger över Italien var Brasilien inte alltför imponerande i den turneringen men segern var säker när de kom bakom för att slå USA 3-2 i finalen.

Det var sedan tillbaka till verksamheten för att kvalificera sig till VM och trots ett nederlag på den skrämmande höga höjden i Bolivia, uppnåddes kvalifikationer relativt enkelt.

Dunga och Brasilien anlände till Sydafrika på baksidan av fem raka segrar och bara ett nederlag i tjugofem. Förhoppningar var höga.

Saker började ganska bra med segrar över Nordkorea och Elfenbenskusten och sedan en 0-0 rutt mot ett lag i Portugal som knappast vågade ut ur sin egen hälft. En imponerande 3-0 seger över Chile under 16-tio-talet gjorde dem till många folks favoriter för att vinna turneringen och ge Dunga en rekordturnering som spelade tre, vann tre.

Som det visade sig blev de förtjänt slagna av Holland i kvartfinalen och drömmen var över.

Den brasilianska fotbollsförbundet har avskedat Dunga och hela sin coachingpersonal. De utfärde en kort och till punkt uttalande.

”Med avslutandet av arbetscykeln som startade i augusti 2006 fotbollströja eget namn och slutade med eliminering av Brasilien från VM i Sydafrika, meddelar CBF uppsägningen av det brasilianska lagets tekniska kommission.”

De fortsatte också med att säga att en ny tränare skulle meddelas före slutet av denna månad. Trots att den nya mannen kommer att möta olika utmaningar, kommer det överväldigande målet att vinna världscupen 2014 som hålls i Brasilien för första gången på sextiofyra år.

Dunga har haft sina kritiker och det är ingen överraskning att han har blivit ousted från sin position, men jag skulle behöva fråga om han faktiskt har varit ett misslyckande. Han har vunnit två turneringar, kvalificerade till VM och tog sedan sitt lag till kvartfinalen. Hans rekord som chef för den nationella sidan ser bara fem nederlag i sextio matcher. Det låter ganska bra för mig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *